Mendoza, land van wijn en druiven.
De etape van vandaag blijft nog even hangen in de Duinen van San Rafael, Mendoza. Deze duinen zijn een natuurlijk fenomeen iets boven San Rafael. Uitgestrekte duinen van vulcanisch zand, donker en glinsterend strekken ze zich ongenadig uit in een onoverzichtelijk heuvelachtig landschap. Enkel de echte zandkluivers en hun gespecialiseerde voertuigen zullen deze zandbergen overleven. De woestijn loopt over 30.000 ha, hier en daar onderbroken door oases die het droge karakter van de streek even doorbreken. Al verschillende jaren zijn deze duinen een toeristische trekpleister. Vooral de rally industrie buit dit gebeid tot het extreme uit, dat met hun ondoordringbaar karakter uitnodigt tot avontuur. De magische duinen reiken op vele plaatsen hoger dan 200m. Waar de deelnemers vooral op zullen moeten letten zijn de sandboard toeristen. Zij duiken van deze zandheuvels af met hun plank en halen hoge snelheden. Deze sport is enorm populair de laatste jaren in Zuid-Amerika en vooral in Argentinie.


Dan duikt de rally echt Mendoza binnen. De thuishaven van Orly Terranova, Argentijnse Dakar piloot die voor BMW rijdt. Ook het land van de Argentijnse wijn. Deze wijn moet niet onderdoen voor andere. Wat hen zo uniek maakt is de druivensoort. De wijntraditie gaat hier terug sinds de invasie van Spanje. Zij brachten wijndruiven mee. Vooral de kloosters en missionarissen planten in de 16de E de wijngaarden. Dat hieruit een grote en belangrijke wijnindustrie zou groeien, hadden ze waarschijnlijk nooit gedacht. De streek van Mendoza leent zich perfect voor de groei en de rijping van de druiven. Het klimaat en de bodem zijn haast geboren om de wijn tot een topproduct te maken. De wijnstreek ligt aan de voet van de Andes. Het kristalhledere sneeuwwater vloeitin aangelegde kanaaltjes door de droge streek. De verdamping zorft voor dauwverfrissing tussen de wijnranken. De bodem blijft droog zodat de vruchten het juiste suikergehalte behouden. De wijngaarden liggen tussen de 600 en 1000 m hoogte. Dicht genoeg bij de zon om hun wortels op de grond te kunnen houden. De dagen zijn warm, zonovergoten, de nachten koud, zodat de plant gezapig kan rusten, onder een open sterrenhemel. Al gauw oversteeg de productie de nationale vraag en moest de industrie zich aan internationale normen en smaken aanpassen. Dat dit op schitterende wijze gebeurt is, bewijzen de export cijfers. Hun ervaring als kleine en artisanale wijnboeren ontwikkelde zich tot wat ze nu zijn: professionele en moderne bedrijven die met de beste experten werken, niet alleen om de kwaliteit van de druif te bevorderen, ook de etiquetten en zelfs de kurken zijn onderhevig aan een professionele marketing.

De Europese migrant bracht zijn wijnkennis over naar deze streken. Zij brachten nieuwe technieken mee en vonden in Argentinie de ideale bodem voor hun product. Zo ook de zieke Franse druif, die hier wonderwel herstelde en tot de dag van vandaag een unicum is in de druif- en wijnwereld.
De wijnhuizen gebruiken vooral de wijnsoort als herkenningsteken. Er is hier geen AOC verplichting. Geconcentreerde productiestructuur Argentinië telt dan wel 35.000 verschillende wijnbedrijven, toch zijn er slechts een 600-tal die een belangrijke rol spelen.
Meer zelfs, slechts een 100-tal hebben de nodige technische verbeteringen aangebracht om kwaliteitswijn te kunnen produceren. Een 30-tal bedrijven is actief op de exportmarkt maar het zijn slechts 10 bedrijven die meer dan 60 % van het totaal uitgevoerd volume voor hun rekening nemen.

De grootste bodega's luisteren naar de naam:
Etchart, Santa Ana, Lopez, Finca Flichman, Chandon, Norton, Lagarde,
Nieto Senetiner, Trapiche, Navarro Correas, Felix Lavaque,
San Telmo en Valentin Bianchi.


Vooral de laatsten komen uit de streek van San Rafael, zoals bijvoorbeeld de Trapiche. De wijngaard is in 1883 opgericht en heeft een oppervlak van 1.075 hectare, gelegen op een hoogte tussen 630 en 1.000 meter. Het klimaat op die hoogte is relatief koel, en het verschil in temperatuur tussen dag en nacht stelt de druiven in staat goede aromatische eigenschappen en een goede zuurgraad op te bouwen; beide zijn onmisbaar voor grote wijnen. De kelder is voorzien van de modernste technieken. De jonge stokken voor nieuwe aanplant komen onveranderlijk uit Frankrijk. Zo is Bodegas Trapiche een uiterst moderne "New World Winery" die zijn wortels in traditie houdt.
Het landklimaat van warme zomers en koude winters geeft Mendoza haar uitstekende troef voor de wijnproductie. De ligging van deze wijngaarden zijn absoluut uitzonderlijk. Ze liggen vrij geisoleerd aan de voet van de Andes, beschut voor de hefigheid van klimaatsbuien. Het droge klimaat houdt ook vele schimmelziektes en insecten tegen. San Rafael heeft een vulkanische bodem, in het Oosten van Mendoza vindt men zanderige aangeslibte bodems. Deze varieteit zorgt voor een thuishaven van verschillende soorten druiven.

De witte druivenras, de Torrontes is het symbool van Argentinië: is bijzonder fris, levendig, fruitig en licht (wanneer het niet te veel alcohol bezit). Torrontes is ongetwijfeld het meest opvallende druivenras van Argentinië en wordt bijna enkel in Argentinië aangeplant. Het wordt onder de wijnbouwers de 'Maradonna' van de druiven genoemd. Door zijn bijzonder aromatische smaak onderscheidt hij zich van de andere witte druivenrassen. Vroeger kon dit druivenras een bittertje hebben op het einde. Maar de teruggeschroefde rendementen die de finesse van het druivenras ten goede komen en de knowhow waarmee men tegenwoordig in de wijngaarden werkt geven aan dit druivenras iets extra en uniek. Ook de neus is zeer aromatisch met toetsen van exotisch fruit, rozenblaadjes en een tikje muskaat. Het is een druivenras dat bijzonder goed lijkt aangepast te zijn aan de schraalheid van het land, bezit een hoge aciditeit en heeft een hoog rendement.
Torrontes is afkomstig uit Spanje en werd, in de tijd van de conquistadores, voor het eerst aangeplant in de regio van Cafayate

Malbec werd voor het eerst binnengebracht in 1850 door de Fransman Michel Aimé Pouget: Malbec werd al gauw de lieveling van de rode Argentijnse wijnen met heel wat voordelen en uiteenlopende mogelijkheden. Malbec is dé druif uit Cahors, wordt in de Loire 'Auxerrois' genoemd en dit allemaal terwijl de échte benaming Cut is.
Hij heeft de reputatie krachtig en tanninerijk te zijn maar proeft aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, waar hij aangeplant is aan de voet van de Cordillera op een hoogte van 650 tot 1000 meter, iets ronder. Deze streek wordt gekenmerkt door sterk uiteenlopende temperaturen met koude nachten en warme dagen. Deze klimatologische omstandigheden zijn perfect voor een druivenras als Malbec en geeft die typische concentratie en maturiteit aan de wijn.
Deze stevige, donker gekleurde wijn heeft de neus van rood fruit, pruimen, zwarte peper en op de achtergrond een tikje anijs. Jong, met een leeftijd van 1 tot 3 jaar, beantwoordt hij volledig aan de stijl van de 'Nieuwe Wereldwijnen' en kan een tiental jaren verouderen.
Een beetje in dezelfde lijn zoals hun Uruguayaanse buurman met hun 'Tannat' oogst Argentinië nogal wat succes door de verscheidenheid in stijl in vergelijking met de overgekende Merlot en Cabernet Sauvignon. Samen met de Bonarda, Italiaanse Bianchidruif, en de Tempranilla, Spaanse Riojadruif, is de Malbec de oudste Argentijnse druif. Er staan in Mendoza stokken van meer dan 100 jaar.
Voor 2002 werd er vooral voor de binnenlandse markt gewerkt. De valuta stond toen gelijk met de dollar en exporteren was geen must. De economische crisis (2002) heeft het panorama compleet gewijzigd. De ingezakte binnenlandse markt en een sterk gedevalueerde munt dwongen de bodega's zich te richten op de buitenlandse markten. Bij de promotie van Argentijnse wijnen op de Nederlandse en Europese markt, helpt AIVIE individuele bodega´s bij het aanpassen van hun marketingstrategieën, producten en service.
Aan te raden bij dit artikel:
Reserva Chardonnay 2007, wijnhuis Terrazas de los Andes
Dit is volgens de Wine Spectator van oktober 2005 één van de twintig wijnhuizen ter wereld dat jaar op jaar wijnen van consistent hoge kwaliteit weet te produceren. Dat is dus niet de minste vermelding! Een erkenning waar ze in Argentinië zeer blij mee zijn.

De wijngaarden van dit Argentijnse wijnhuis staan op zogenoemde Terraza, terrassen dus. Elk Terraza heeft haar eigen microklimaat en dus ook haar eigen karakteristieken. Deze volle wijn onderscheidt zich door zijn aromatische intensiteit en complexiteit.